Domov  |  Kontakt  | 

Uvoz in distribucija Tersus d.o.o. 

 

 tel.: 01-2573-256     Brezplačna modra številka: 080 11 05

Brezplačna pomoč in svetovanje:

tersus@siol.net | 080 11 05

Potrebujete dodatne informacije glede nakupa in montaže?

Pokličite naše izkušene tehnične svetovalce. Pomagali vam bomo.

051-655-500, 031-235-200 ali na brezplačno številko 080 11 05

Toplotne črpalke

Toplotne črpalke

TOPLOTNE ČRPALKE ATLANTIC

Z vgradnjo toplotne črpalke tako ne boste samo privarčevali pri stroških za ogrevanje, temveč boste v veliki meri pripomogli tudi k znižanju obremenitve okolja s CO2. Toplotne črpalke Atlantic so vrhunski izdelek s številnimi rešitvami za ogrevanje in hlajenje tako za novogradnje kot tudi pri zamenjavi obstoječih peči na olje ali plin v starejših zgradbah.

>> podrobno o toplotnih črpalkah

Padajoče

   

na stran

Kosov 1 do 24 od skupaj 35

Stran:
 1. 1
 2. 2
Padajoče

   

na stran

Kosov 1 do 24 od skupaj 35

Stran:
 1. 1
 2. 2

TOPLOTNE ČRPALKE

 

REŠITEV PRIHODNOSTI

Prenos toplote iz enega vira v drugega je osnovna naloga toplotne črpalke. Gre za okolju najbolj prijazno ogrevalno napravo, saj približno 75 % energije, ki jo potrebuje za svoje delovanje, pridobi iz obnovljivih virov kot so zrak, zemlja in voda, ki v sebi akumulirajo toploto, ki se nenehno obnavlja s pomočjo sončnih žarkov. To pomeni, da iz...

TOPLOTNE ČRPALKE

 

REŠITEV PRIHODNOSTI

Prenos toplote iz enega vira v drugega je osnovna naloga toplotne črpalke. Gre za okolju najbolj prijazno ogrevalno napravo, saj približno 75 % energije, ki jo potrebuje za svoje delovanje, pridobi iz obnovljivih virov kot so zrak, zemlja in voda, ki v sebi akumulirajo toploto, ki se nenehno obnavlja s pomočjo sončnih žarkov. To pomeni, da iz električnega toka izkoristi le preostalih 25 %, kar pomembno vpliva tudi na zmanjšanje emisij toplogrednih plinov v primerjavi z drugimi načini ogrevanja. Uporabljamo jih lahko za hlajenje in ogrevanje prostorov v skoraj vseh tipih stavb in tudi za segrevanje sanitarne ter bazenske vode. Električne toplotne črpalke imajo boljši in večji izkoristek energije fosilnih goriv. Poleg tega, da gre za okoljsko sprejemljiv in ekonomsko učinkovit način ogrevanja, vam uporaba toplotne črpalke omogoča tudi velike prihranke.

PROCES DELOVANJA TČ

Toplotna črpalka sprejme toplotno energijo iz okolja, pri čemer kot vir energije lahko uporabi sončno energijo, zrak, zemeljsko toploto ali talne in površinske vode. To sprejeto energijo nato v spremenjenem agregatnem stanju odda v ogrevanih prostorih. Podoben način se uporablja tudi pri delovanju hladilnika, le da tam proces prenašanja toplote poteka ravno v obratni smeri.  Celoten sistem je sestavljen iz štirih elementov, in sicer so to dušilni element, kompresor, kondenzator in uparjalnik, ki skupaj tvorijo zaprt tokokrog. Najprej hladilno sredstvo v upravljalniku sprejme del toplotne energije iz okolja in se zaradi znižanega tlaka spremeni v paro, ki se nato v kompresorju močno segreje. Pri tem delu je potrebna prisotnost električne energije. Posledično se v kondenzatorju segreje grelna voda in tako se del vroče pare utekočini. Krog se sklene, ko se v dušilniku tlak in temperatura hladilnega sredstva spet znižata na začetno stopnjo in gre to sredstvo nazaj v uparjalnik. Dvig temperaturnega nivoja pri toplotni energiji je možen samo, ko je izpolnjen ta krožni proces. Pomembno je, da se hladilno sredstvo pri tem ne spušča v okolje niti se ne porablja, saj kroži med elementi črpalke. Danes na trgu prevladujejo reverzibilne toplotne črpalke, ki pozimi omogočajo ogrevanje prostorov s črpanjem toplotne energije iz zunanjosti, med tem ko poleti, črpajo toploto iz bivalnih prostorov in jih na ta način hladijo. Tak način delovanja je tudi najdonosnejši.

V nadaljevanju je potrebno ločiti tudi med dvema osnovnima načinoma delovanja toplotnih črpalk:

 • Monovalentni način: pri tem je toplotna črpalka edini vir ogrevanja in ohlajanja, s čimer sama pokrije vse zahteve stavbe
 • Bivalentni način: v tem primeru toplotna črpalka pokriva le del toplotne potrebe. Delovanje je pogojeno z zunanjo temperaturo. Ko temperatura doseže minimum, se črpalka ugasne in delovati začne drug vir ogrevanja. Možno je tudi, da črpalka in sekundarni vir ogrevanja delujeta vzporedno, pri čemer se slednji priključi, ko črpalka ne zmore več pokriti vseh toplotnih potreb.

RAZLIČNI TIPI TOPLOTNIH ČRPALK

Na podlagi različnih virov toplotne energije (voda, zrak, zemlja) ločimo tudi različne vrste toplotne črpalk:

 • TOPLOTNA ČRPALKA ZRAK/VODA

Cenovno gledano je tak tip toplotne črpalke najugodnejša izbira. Prav tako je priporočljiv za tiste, ki okrog stavbe nimajo veliko prostora, saj je vgradnja enostavna in podobna kot pri klimatski napravi. Dodatna prednost so zato tudi nizki stroški montaže in kasneje vzdrževanja. Z uporabo take toplotne črpalke se vam bo naložba ob nakupu povrnila v roku petih let. Toplotne črpalke, ki delujejo po sistemu zrak/voda samostojno pokrijejo vse potrebe objekta po toplotni energiji do –15°C( določeni modeli), kar pomeni da sama pokrije tudi 100 % vseh toplotnih potreb stavbe. Kljub temu se priporoča uporaba skupaj z vgrajenimi električnimi grelniki, ki ob poslabšanju razmer prevzamejo del proizvodnje toplote in s tem tudi pripomorejo k daljši življenjski dobi same toplotne črpalke.

Tudi pri podjetju Tersus d.o.o. smo primarno usmerjeni v prodajo, vgradnjo in vzdrževanje toplotnih črpalk zrak/voda podjetja Atlantic in Panasonic, ki sta vodilni podjetji na tem področju.

 •  TOPLOTNA ČRPALKA VODA/VODA

Podtalnica je zaradi stalne temperature med 6 in 12°C z energijskega vidika najugodnejši vir za koriščenje toplotne energije. Pred pričetkom gradnje je potrebno pridobiti vodno dovoljenje in opraviti kemično analizo vode. Da jo lahko koristimo sta ob zgradbi potrebni dve vrtini, ki bosta omogočili črpanje in vračanje podtalnice. Cev s črpalko, ki je vstavljena v prvi vrtini, med obratovanjem črpa vodo skozi toplotno črpalko, ki ji vzame toploto in jo ohlajeno vrača nazaj v podtalnico skozi cev v drugi vrtini. Količina vode v prvi vrtini mora zadostovati za neprekinjeno delovanje. Največja pomanjkljivost te opcije, je da gre za najdražjo različico med toplotnimi črpalkami.

 • TOPLOTNA ČRPALKA ZEMLJA/VODA

Ta vrsta toplotne črpalke izkorišča toplotno energijo iz zemlje, kjer je uskladiščene veliko sončne energije. Pri tem je pomembno vedeti, da je količina energije, ki jo lahko pridobimo odvisna od vrste toplotne črpalke, načina izkoriščanja in sestave tal. Toplota se črpa s pomočjo tekočine, ki kroži v horizontalnem kolektorju (leži na globini od 120 do 130 cm) ali v vertikalni sondi, ki je vstavljena v vrtini. S kroženjem voda oddaja toploto toplotni črpalki, ki jo nato s pomočjo električne energije pretvori v višjo temperaturo, voda pa se vrne ohlajena.

Pri izbiri prave toplotne črpalke za vaše potrebe, bodite pozorni, da bo le-ta pravilne velikosti, saj premajhna črpalka povzroči, da vaša zgradba ni dovolj ogreta oziroma ohlajena. Po drugi strani pa pri preveliki črpalki prihaja do neregularnega delovanja, kar vodi v izrabo njenih sestavnih delov in posledično zmanjšuje njeno življenjsko dobo.

Zato vam bomo pri izbiri primerne toplotne črpalke z veseljem pomagali tudi mi!

Z NAKUPOM TOPLOTNE ČRPALKE DO SUBVENCIJE EKO SKLADA

Ker je izbira toplotne črpalke kot vira za ogrevanje najbolj okolju prijazna izbira, je za njen nakup možno pridobiti tudi nepovratna sredstva Eko sklada ( Javni poziv 54 SUB – OB17)  in sicer:

 

Višina nepovratne finančne spodbude znaša do 20 % priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot:

-  2.500 EUR za ogrevalno toplotno črpalko tipa voda/voda ali slanica (kot npr. zemlja)/voda in  do  1.000 EUR za ogrevalno toplotno črpalko tipa zrak/voda,

pri prvi vgradnji ogrevalnega sistema v stanovanjski stavbi oziroma  če toplotna  črpalka ne bo zamenjala stare kurilne naprave, in sicer na celotnem območju Republike Slovenije.

Višina nepovratne finančne spodbude znaša do 40 % priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot:

-  4.000 EUR za ogrevalno toplotno črpalko tipa voda/voda ali slanica (kot npr. zemlja)/voda;

-  2.500 EUR za ogrevalno toplotno črpalko tipa zrak/voda,

pri  zamenjavi  stare  kurilne  naprave  z  novo  toplotno  črpalko  na  območjih  občin,  kjer  ni  sprejet  Odlok  o  načrtu  za kakovost zraka.

Višina nepovratne finančne spodbude znaša do 50 % priznanih stroškov naložbe, vendar ne več kot:

-  5.000 EUR za ogrevalno toplotno črpalko tipa voda/voda ali slanica (kot npr. zemlja)/voda;

-  3.200 EUR za ogrevalno toplotno črpalko tipa zrak/voda,

pri  zamenjavi  stare  kurilne  naprave  z  novo  toplotno  črpalko  na  območjih  občin,  ki  imajo  sprejet  Odlok  o  načrtu  za  kakovost zraka.

Toplotne črpalke podjetja Atlantic so uvrščene na seznam tistih izdelkov, za katere je možno pridobiti nepovratna sredstva Eko sklada. Za več informacij pa lahko obiščete spletno mesto Eko sklada (link: https://www.ekosklad.si/dokumenti/rd/37SUB-OB16/Seznam_tc.pdf)

PREDNOSTI UPORABE TOPLOTNE ČRPALKE:

 • Veliki prihranki pri ogrevanju – do 75 %
 • Zmanjšan izpust toplogrednih plinov do 60 %
 • Pozimi omogoča ogrevanje prostorov, poleti skrbi za njihovo ohlajanje
 • Zaradi uporabe obnovljivih toplotnih virov so toplotne črpalke veliko bolj učinkovite ter imajo boljši izkoristek v primerjavi s fosilnimi gorivi
 • Sofinanciranje s pomočjo subvencije Eko sklada
 • Dolga življenjska doba izdelka ob pravilni uporabi
 • Zasede malo prostora
 • Preprosta uporaba
 • Naložba se povrne v nekaj letih

 Za več informacij nas kontaktirajte preko brezplačnih telefonskih številk, maila, ali pa se oglasite pri nas in z veseljem vam bomo pomagali.

 

 

Preberi več / Skrij