Domov  |  Kontakt  | 

Uvoz in distribucija Tersus d.o.o. 

 

 tel.: 01-2573-256     Brezplačna modra številka: 080 11 05

Brezplačna pomoč in svetovanje:

tersus@siol.net | 080 11 05

Potrebujete dodatne informacije glede nakupa in montaže?

Pokličite naše izkušene tehnične svetovalce. Pomagali vam bomo.

051-655-500, 031-235-200 ali na brezplačno številko 080 11 05

Klima naprave

Klima naprave

KLIMATSKE NAPRAVE 

Podjetje Tersus d.o.o. je distributer za vrhunske znamke klimatskih naprav in toplotnih črpalk.V ponudbi imamo klima naprave Panasonic, LG, Toshiba, Daikin in Mitsubishi Electric. Na področju klimatizacije imamo več kot 15 let izkušenj, kar našim kupcem zagotavlja zanesljivo dobavo, izvedbo in servisno podporo za dobavljene produkte. Vsi naši monterji imajo večletne izkušnje na področju vgradnje in servisa klima naprav.

Padajoče

   

na stran

Kosov 1 do 24 od skupaj 35

Stran:
  1. 1
  2. 2
Padajoče

   

na stran

Kosov 1 do 24 od skupaj 35

Stran:
  1. 1
  2. 2

NEKAJ ZANIMIVOSTI O KLIMATSKIH NAPRAVAH

 

VEČFUNKCIJSKA NAPRAVA, KI OLAJŠA BIVANJE

Klimatska naprava postaja nepogrešljiv del številnih domov, poslovnih stavb in drugih prostorov, kjer se dnevno gibljejo ljudje, ki si želijo čim bolj prijetnega in udobnega bivanja. Gre za napravo, ki se razvija že od začetka 20. stoletja naprej. Njen idejni oče Willis Haviland...

NEKAJ ZANIMIVOSTI O KLIMATSKIH NAPRAVAH

 

VEČFUNKCIJSKA NAPRAVA, KI OLAJŠA BIVANJE

Klimatska naprava postaja nepogrešljiv del številnih domov, poslovnih stavb in drugih prostorov, kjer se dnevno gibljejo ljudje, ki si želijo čim bolj prijetnega in udobnega bivanja. Gre za napravo, ki se razvija že od začetka 20. stoletja naprej. Njen idejni oče Willis Haviland Carrier je že leta 1902 izdelal prvo električno klimatsko napravo, ki je hladila prostor s pomočjo pihanja zraka po hladnih ceveh. V zadnjem stoletju je klima doživela številne izboljšave in danes opravlja veliko število funkcij, ki ljudem omogoča čim bolj prijetne razmere za bivanje oziroma delo. Moderna klimatska naprava namreč ni več namenjena zgolj ohlajanju prostorov poleti, ampak jo lahko uporabljamo tudi v drugih letnih časih za ogrevanje. Poleg tega ob ohlajanju zraka skrbi tudi za zmanjševanje vlažnosti v zraku, odstranjevanje alergenov, mikroorganizmov, praha in drugih tujkov, ki slabšajo kakovost zraka v prostorih. Sodobne različice klim so prav tako energetsko varčne in okolju zelo prijazne.

V naši ponudbi lahko najdete številne moderne klimatske naprave, ki vam bodo zagotovile najprimernejšo temperaturo in najboljšo kakovost zraka v prostorih, kjer je to potrebno.

DELOVANJE KLIMATSKE NAPRAVE

Glavna funkcija klimatske naprave poleti je ohlajanje našega prostora. To doseže tako, da črpa topel zrak iz notranjosti in ga oddaja zunanjosti, s čimer segreva zunanji zrak. V primeru sodobne klimatske naprave, ko ta omogoča tudi ogrevanje prostorov pa lahko njeno delovanje primerjamo z delovanjem toplotne črpalke. Primarna naloga obeh namreč je, da ogrevata prostor, ko so zunanje temperature nizke. Klimatska naprava to omogoča z odvzemanjem toplote iz okolice pri nižjih temperaturah in jo oddaja v prostor pri višji temperaturi. Prednost klimatske naprave je, da pri tem uporablja samo električno energijo in omogoča tudi do 5-kratne prihranke pri porabi (iz 1 kW električne energije lahko pridobimo tudi do 5 kW toplote).

  • PRENOSNA ALI ''SPLIT'' KLIMATSKA NAPRAVA

Glede na njihovo pozicijo lahko ločimo med prenosnimi in stenskimi klimatskimi napravami. Glavna prednost prenosnih klim je njihova mobilnost, enostaven transport in s tem omogočajo hlajenje več prostorov.

Najbolj razširjen model klima naprave pa je tako imenovan ''split'' oziroma ločen model. Ime izhaja iz dejstva, da je taka naprava sestavljena iz notranjega in zunanjega dela. Povezujejo ju električne cevi in naprava za hladilni plin. Ravno tak tip klimatskih naprav je tisti, ki prevladuje v naši ponudbi. Za ogrevanje oziroma hlajenje večjega poslovnega prostora ali celotne hiše pa se priporoča uporaba multisplit sistema, ki je sestavljen iz ene zunanje in več notranjih enot, ki so razporejena po različnih prostorih glede na potrebe.

  • OHLAJANJE S POMOČJO KLIMATSKE NAPRAVE

Naloga klime za ohlajanje je, da premika topel zrak iz prostora ven iz objekta. Da se ta proces lahko zgodi, pa moramo upoštevati notranje elemente naprave.

Topel zrak iz prostora se v klimatsko napravo vpihuje preko uparjalnika in nato odvaja s pomočjo ventilatorja. Srce celotnega sistema je kompresor, ki se po navadi nahaja v zunanjem delu in omogoča, da hladilna tekočina teče po celotnem sistemu. Hladilno sredstvo je tisti element, ki s spreminjanjem agregatnega stanja omogoča ohlajanje zraka, saj v prehodu iz tekočega v plinasto stanje absorbira toploto. Kompresor s stiskanjem hladilnega sredstva povzroči, da se njegova temperatura maksimalno poveča. V plinastem stanju nato potuje v kondenzator, kjer se ohladi, kondenzira, spremeni v tekoče stanje in se vrne v notranjost. S tem, ko hladilno sredstvo izpareva se toplemu zraku odvzema toplota, kar omogoči vračanje hladnega zraka nazaj v prostor. Postopek hlajenja se ponavlja, dokler ni dosežena želena temperatura.  

Pri hlajenju klimatska naprava proizvede približno trikrat več energije, kot jo porabi za svoje delovanje.

  • KLIMATSKA NAPRAVA KOT SREDSTVO ZA OGREVANJE

Pri uporabi klime za ogrevanje pa se prej opisani cikel obrne in notranja enota klime skrbi za gretje zunanja pa za hlajenje. Proces poteka tako, da klimatska naprava odvzame toploto zunanjega zraka in preko notranje enote odda toploto v prostor. Pri tem ima pomembno vlogo poseben ventil vgrajen v cevi, ki spremeni smer, po kateri kroži hladilna tekočina in tako hladilna tekočina v notranjo enoto prispe v plinastem agregatnem stanju in odda toploto. Odpadna toplota pri hlajenju, tako v procesu ogrevanja postane vir toplote. Ogret zrak se v prostor vpihuje s pomočjo ventilatorja.

Klimatske naprave po navadi omogočajo samostojno ogrevanje do temperature – 15°C, pri nižjih temperaturah pa je zaželeno kombiniranje z drugimi sredstvi ogrevanja. Za ogrevanje so primerne tiste klimatske naprave, ki spadajo v razrede energetske učinkovitosti A+++, A++, A+ in A.

  • ODVZEM VLAGE

Ena od pomembnih prednosti klimatske naprave je tudi njena funkcija odvzema vlage iz prostora. To je še posebej primerno v poletnih mesecih, ko napravo uporabljamo za hlajenje, saj pri tem prihaja do povečane relativne vlažnosti v zraku. Pri vsakem dodatnem ohlajanju to povzroči nastajanje kapljic, kar pa v kombinaciji z vročimi in vlažnimi poletji lahko pomeni veliko težavo, saj vodi v nastanek in razvoj plesni, ki lahko povzroči zdravstvene težave in na splošno zmanjša kvaliteto bivanjskega udobja. Sodobne klimatske naprave, kakršne so tudi del naše ponudbe, pa imajo to možnost, da poleg ohlajanja zrak tudi osušijo, tako da mu odvzamejo vlago in ga nato ohlajenega in razvlaženega vrnejo nazaj v prostor.

POMEMBNI DEJAVNIKI PRI IZBIRI PRAVE KLIMATSKE NAPRAVE:

-> Kvaliteta izolacije

-> Velikost in namembnost prostora

-> Kakšne so naše potrebe po hlajenju oziroma gretju

-> Položaj prostora, kamor bomo namestili klimatsko napravo v stavbi

-> Lega prostora glede na smer neba

-> Prisotnost drugih grelnih teles v prostoru

-> Število ljudi, ki so navadno v prostoru

-> Želje in potrebe kupca

-> Energijski razred, v katerega spada klimatska naprava in njena kompatibilnost z našimi željami

 

PREDNOSTI UPORABE KLIME

Odveč je mišljenje, da klimatska naprava škodljivo vpliva na naše zdravje. Pomembno je, da temperaturo nastavimo na primerno raven in da zrak iz naprave ne piha direktno v ljudi. Poleti je tako priporočljiva razlika do 8°C med zunanjo in notranjo temperaturo. Pri tem je v prednosti inverterska klimatska naprava s funkcijo spreminjanja števila vrtljajev, ki omogoči hitrejše doseganje želene temperature in manjše nihanje le-te v primerjavi s klasično klimatsko napravo, ki deluje po principu vklop-izklop.

Poleg tega, da s pomočjo klimatske naprave lahko dosežemo optimalne bivanjske pogoje s temperaturnega vidika, naprava poskrbi tudi za precejšnje izboljšanje kakovosti zraka, saj poleti zmanjšuje vlago, in s pomočjo filtrov iz zraka tudi odstranjuje različne alergene in mikroorganizme, ki so škodljivi zdravju. Poleg tega poskrbi tudi za odstranjevanje neprijetnih vonjav, pršic in cvetnega prahu iz prostora.

Dodatna prednost je tudi njeno tiho delovanje in dejstvo, da sama montaža ne predstavlja prevelikega posega v prostor. Poleg tega je tudi strošek vgradnje v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi nizek. S samo uporabo pa lahko, kot že omenjeno zgoraj, pri ohlajanju porabimo do trikra, pri ogrevanju pa kar do 5krat manj energije. 

Preberi več / Skrij